Zo voorkom je klachten door de eikenprocessierups

Jeuk, uitslag, geïrriteerde luchtwegen en ogen.

Eikenprocessierups grotere plaag dan ooit
FOTO: GETTY

Ze zijn er weer: eikenprocessierupsen. Kleine beestjes die grote overlast veroorzaken. Zoals jeuk, uitslag, geïrriteerde luchtwegen en ogen. Hoe voorkom je dat? Wij zetten een aantal tips en info op een rijtje.

Wat is een processierups?

De processierups is de rups van een nachtvlinder. Ze wonen in eiken en gaan 's nachts met zijn allen in een optocht - als een processie dus - op zoek naar bladeren om op te eten. Vandaar hun naam: eikenprocessierups. In het voorjaar kruipen er nieuwe rupsjes uit hun ei. Aanvankelijk veroorzaken ze geen overlast, maar na een paar keer vervellen ontwikkelen ze in de zomer hun kenmerkende haartjes. Van die brandharen kun je als hardloper flink last krijgen.

Brandharen: wanneer krijg je er last van?

Deskundigen verwachten op basis van de verschijningsdatum van de eerste rupsen dit jaar en de weersverwachtingen dat je vanaf half mei last kunt krijgen van eikenprocessierupsen. Vanaf dat moment hebben ze hun piepkleine brandhaartjes, wel 700.000 per rups.

Na een paar maanden zullen ze zich verpoppen en als vlinders uitvliegen, maar ook dan zijn we nog niet van ze af. De brandharen zitten namelijk ook in de nesten van de rupsen. Na verloop van tijd vallen die nesten uit de bomen. De haren verspreiden zich dan nog steeds door de omgeving. Kortom, wees de hele zomer alert op eikenprocessierupsen en hun nesten.

Symptomen

De brandharen komen bij je terecht als je de nesten of de bomen waar ze in zit aanraakt, maar ze worden ook door de wind en trillingen van verkeer door de lucht meegevoerd. Bovendien kun je in contact komen met de brandharen via oppervlakken waar ze op zitten, zoals de grond, tuinmeubels en kleding.

De brandharen hebben weerhaken die wondjes opleveren. Breken ze af dan komt er een stof vrij die ook nog eens irritatie veroorzaakt. Komen er brandharen in je ogen, je luchtwegen of op je huid, dan krijg je binnen acht uur bijvoorbeeld last van:

 • jeuk
 • huiduitslag: bultjes, pukkeltjes, blaasjes, roodheid
 • oogklachten: rode ogen, zwelling, jeuk, soms een oogontsteking
 • klachten die lijken op een verkoudheid, zoals een loopneus, kriebel in de keel, keelpijn, moeite met slikken en kortademigheid

  Allergie voor processierups

  De een reageert heftiger op de brandhaartjes dan de ander. Sommige mensen voelen zich echt ellendig en krijgen last van koorts, overgeven en duizeligheid. Worden je lippen, tong of oogleden steeds dikker? Krijg je het benauwd? Overleg dan met je huisarts.

  Het komt niet zo vaak voor, maar je kunt zelfs zo allergisch zijn voor eikenprocessierupsen dat je in een levensbedreigende shock terechtkomt.

  Zo voorkom je irritatie

  Loop je graag buiten, dan heb je natuurlijk een groter risico om geconfronteerd te worden met eikenprocessierupsen. Dit kun je doen om je kans op klachten te verkleinen:

  • Vermijd gebieden met besmette bomen.
  • Blijf uit de buurten van nesten, ga ook niet op de grond zitten vlakbij een nest.
  • Moet je er toch langs, draag dan een lange broek en lange mouwen.
  • Draag een zonnebril.
  • Was kleding waar brandhaartjes op beland zijn op 60 graden Celsius.

   Toch klachten?

   Heb je toch last van vervelende klachten door de eikenprocessierups? Probeer niet te krabben of wrijven als je jeuk krijgt, dit maakt dat de haartjes alleen maar verder op de huid verspreiden. Neem je huid af met een stuk plakband waar de brandhaartjes aan blijven plakken. Je huid afspoelen met lauwwarm water kan ook zinvol zijn. Gaat de jeuk niet weg dan kun je een verkoelende crème proberen.

   Na een week of twee zouden de klachten voorbij moeten zijn. Duurt het langer, heb je ernstige symptomen of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Nieuws