London Marathon: 7 dingen die je wil weten

Heb jij je ingeschreven voor de Londen Marathon, of staat hij voor 2023 op jouw bucketlist? Wij beantwoorden 7 belangrijke vragen!

De London Marathon 2022 is een echte city-marathon. Heb jij een startbewijs? Dan mogen we je gerust een lucky bastard noemen. Op 2 oktober staan er 50.000 lopers in Greenwich te trappelen van ongeduld. Dat lijkt veel, maar er bijna 500.000 mensen hebben geprobeerd een startbewijs te bemachtigen voor één van de grootste marathons ter wereld!

1. Wat is de snelste tijd ooit gelopen?

Eliod Kipchoge was in 2019 supersnel in de London Marathon. De Keniaan raffelde de 42,195 km af in 2.02.37! Bij de dames werd de snelste tijd al in 2015 gelopen. Niemand minder dan de Britse Paula Radcliffe is met 2.15.25 de snelste vrouw ooit in de London Marathon!

2. Waar start en finisht de London Marathon?

De wereldberoemde London Marathon-route is grotendeels onveranderd gebleven sinds de eerste race in 1981. Alle deelnemers starten in Greenwich en via Charlton en Woolwich bereiken de lopers de rivier de Thames. Vanaf hier volgt de route voor een groot deel de beroemde rivier. De deelnemers steken de rivier over via de Tower Bridge en slaan rechtsaf richting Canary Wharf. Langs de Thames gaat het richting de finish in St James Park. Of je oog hebt voor de highlights is maar de vraag. Maar deelname aan de London Marathon betekent eigenlijk een citytour van 42,195 km. London Eye, Westminster, Tower Bridge en Buckingham Palace, je gaat het allemaal zien!

3. Kunnen de lopers live gevolgd worden?

Ja! Via de officiële London Marathon App kunnen deelnemers hun marathon registreren. Als je met vrienden deelneemt aan de marathon, kun je die vrienden via de app volgen. Ook familie of vrienden thuis of langs de route kunnen jou via de app live volgen.

4. Wat wordt het weer tijdens de London Marathon

Nee, wij zijn niet in te huren als voorspellers van het weer en hebben geen glazen bol tot onze beschikking. Gemiddeld is het maximaal 15°C in oktober in Londen en minimaal rond de 9°C. Er valt in oktober op 11 dagen neerslag met een totaal van 17 mm en is deze maand 20 dagen droog in Londen. Kortom zowel voor de toppers als de recreatieve lopers ideale omstandigheden.

Lees ook: Met deze tip loop je sneller op een marathon.

5. Hoeveel kost deelname aan London Marathon?

Een belangrijke vraag die we altijd beantwoord willen hebben is, hoeveel kost jouw deelname aan de London Marathon 2022? Voor £ 126,- kun je je inschrijven voor de marathon. Omgerekend is dat € 145,-. Ongeveer € 30,- van jouw inschrijfgeld wordt gebruikt aan projecten om de CO2 uitstoot te compenseren.

6. Ben je na inschrijving zeker van deelname?

Je hebt je ingeschreven voor de London Marathon 2023. Helaas ben je dan nog niet zeker van deelname. Hoe groot is jouw kans op deelname aan de London Marathon? In 2020 namen er 457.000 lopers deel aan de loting. Juist je hoort het goed. Na inschrijving moet er geloot worden. Ongeveer 18.000 van de in totaal 50.000 startbewijzen worden door middel van loting vergeven. Dat betekend dat de kans groot is dat een startbewijs aan je neus voorbij gaat. MAAR er is hoop: de bij London Marathon aangesloten touroperators zijn niet afhankelijk van loting, dus via die weg kun jij een plek bemachtigen. Touroperators ontvangen een gegarandeerd aantal startbewijzen voor de London Marathon. Voordeel van het boeken van jouw plek voor de London Marathon via een touroperator is niet alleen de garantie van een startbewijs. Vaak boek je ook gelijk jouw vlucht en accommodatie.

7. Kan je nu nog inschrijven voor de London Marathon?

Sorry, dat is niet meer mogelijk. Kijk op onze internationale marathon kalender voor welke marathon er nog wel ingeschreven kan worden.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws