8 looptips van Usain Bolt

Usain Bolt is in Nederland en geeft antwoord op 8 vragen van lezers van Runner's World!

usain bolt sprint met kinderen op een atletiekbaan
Allianz Direct

Noem Jamaica, de huidige wereldrecordhouder op de 100 meter, 200 meter en 4x100 meter estafette en drie keer Olympisch kampioen op die eerste twee afstanden. Dan gaat er bij veel mensen al een belletje rinkelen. Niemand minder dan World's fastest man, oftewel Usain Bolt, is namelijk in Nederland en wij spraken hem! Via een Instagram Story vroegen we wat lezer's van Runner's World van hem wilden weten. Wij kozen 8 vragen uit en dit zijn Bolt's antwoorden.

1. Je bent vandaag in Utrecht vanwege de Bolt Battles. Een evenement georganiseerd door verzekeraar Allianz Direct om geld op te halen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Waarom is sport volgens jou zo belangrijk voor kinderen?

'Sport heeft een belangrijke rol in mijn opvoeding gespeeld. Het gaf me plezier en ik werd er sociaal van. Ik denk dat elk kind de kans verdient om te sporten, nieuwe dingen te leren en plezier te hebben'.

Lees ook: Usain Bolt komt naar Nederland voor de Bolt Battles

2. In documentaires zien we dat je altijd veel lol hebt tijdens je trainingen. Hoe deed je dat? En heb je tips voor lezers van Runner's World om hun trainingen leuker te maken?

'Trainen is niet altijd leuk, haha. Maar het is belangrijk om de juiste mensen om je heen hebben. Ik had een goede coach en teamgenoten. We maakten altijd grappen en konden lachen met elkaar. Daardoor heb ik het altijd leuk gehad.

Daarnaast is muziek alles. Als je tijdens je training naar muziek luistert die je leuk vindt, dan kan dat je helpen. Ik luister tijdens mijn training altijd naar reggae en hiphop. Het zorgt ervoor dat ik kan blijven gaan en ik krijg er veel energie van'.

3. Je hebt met veel blessures te maken gehad in je carrière. Helaas lopen onze lezers daar ook weleens tegenaan. Hoe kunnen ze daar volgens jou het beste mee omgaan?

'Je moet er als eerste achter komen waardoor je geblesseerd raakt. Dat is altijd het belangrijkste. Toen ik steeds geblesseerd raakte, ging ik naar mijn sportarts. Die vertelde me dat ik scoliosis heb en dat dat de reden is waardoor ik zoveel blessures kreeg. Ik moest mijn core sterker maken, dat zou het aantal blessures verminderen.

Of je nou een topatleet bent of een amateur, als je hard traint, dan kun je blessures krijgen want je vraagt veel van je lichaam. Het is belangrijk dat je begrijpt dat je dat niet altijd kan blijven doen, je moet rust nemen om je lichaam te laten herstellen. En je moet begrijpen dat blessures nou eenmaal bij veel sporten horen'.

4. Wat zou je volgens jou niet moeten doen voordat je gaat hardlopen?

'Hahaha, tot laat opblijven. Ik denk dat een goede nachtrust voordat je gaat sporten erg belangrijk is'.

5. Femke Bol is een groot Nederlands atletiektalent. Ze is nog maar 22 jaar oud en won nu al een bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokyo op de 400 meter horden. Ze is ook Europees Kampioen 400 meter, 400 meter horden en 4x400 meter. Haar achternaam lijkt veel op die van jou. Is er iets met die naam?

'Hahaha, ja dat denk ik wel. Het is een speciale naam en die krijg je niet zomaar. Dus ze zal getalenteerd zijn'.

'Ik heb het geprobeerd, maar het liep niet zoals ik wilde. Ik vond het een leuke ervaring en ik ben blij dat ik het heb gedaan, maar niet alles loopt zoals je wilt. Dus ik ben andere dingen gaan doen. Ik richt me nu op muziek, dat is mijn nieuwe passie en dat hoop ik de komende jaren te blijven doen.

Ik produceer nu anderhalf jaar. Ik heb in die tijd een hoop connecties gemaakt en een album uitgebracht dat 'Country Yutes' heet. Volgend jaar zomer hoop ik met een nieuw album te komen en het anders aan te pakken. Ik heb in de tussentijd een hoop producers en artiesten ontmoet en daarom denk dat ik dat het volgende album een veel grotere productie gaat worden dan de eerste. Ik wil multicultureel zijn en probeer daarom zoveel mogelijk verschillende culturen op de plaat te krijgen'.

7. In de documentaire 'I AM BOLT' zeg je dat je 'gewoon wil leven' als je stopt als topatleet. Doe je dat nu?

'Niet helemaal, haha. Maar ik vind het leuk wat ik doe. Ik ben niet helemaal met pensioen, want ik werk nog steeds. Ik denk dat ik over vier jaar helemaal wil stoppen, maar ik wil eerst kijken hoe ik de muziekwereld vind'.

8. Veel mensen komen vaak te laat op hun afspraken en sprinten dan door hun huis om op tijd te komen. Een lezer vroeg zich af of jij dat ook doet.

'Nee, ik doe al het andere langzaam. Ik ren alleen snel, maar ik loop langzaam en ben altijd lui. Dat is echt Jamaicaans haha'.

usain bolt voor allianz direct
Allianz Direct
usain bolt zet handtekening op schoen van kind
Allianz Direct

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws