Interview met Marijn Frank over de docu: Overgave

Marijn Frank maakte een docu over haar overleden hartsvriendin. Hardlopen speelt daarin een belangrijke rol.

een shot uit de documentaire overgave van marijn frank
Victor Horstink

Dit interview staat in Runner's World nummer 8/2022: Ultieme vrijheid.

Van Marijn Frank (39), bekend van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, is binnenkort de documentaire Overgave te zien. De film is een hartverscheurend en intens eerbetoon aan Marijns hartsvriendin Annemarie Eigenhuis, die in november 2018 overleed aan de gevolgen van kanker. We spraken Marijn Frank over de totstandkoming van de film en de helende kracht van hardlopen tijdens een heftig rouwproces.

Hoe is het idee voor jouw film ontstaan?

‘Annemarie was 36 jaar oud toen begin 2018 bij haar kanker werd ontdekt. In eerste instantie was haar kans op genezing best groot. Na enkele weken bleek dit helaas anders te zijn. Wat kun je doen in zo’n situatie? Eigenlijk alleen maar afwachten hoe de ziekte verloopt en hopen op het beste. Toch voelden Annemarie en ik een sterke behoefte om iets te doen. Als afleiding of om controle te krijgen over de situatie, geef het maar een naam. Als een gedachte-experiment ben ik Annemarie gaan interviewen op camera toen haar vooruitzicht slechter werd. Dat had ik eerder gedaan bij thema’s die mij raakten. Zij wist dat filmen mijn manier was om iets handen en voeten te geven.

Zij had vaak last van depressies, het lopen hielp haar enorm om ze enigszins op afstand te houden.

Ze gaf mij daarom ook alle vrijheid om alles vast te leggen. Daarnaast zag Annemarie de interviews ook als een blijvend document voor haar dochtertje Anna, die toen zes was. Zo kon zij later zien wie haar moeder was geweest. Hoe intiem Annemarie en ik al ruim twintig jaar met elkaar waren, de aanstaande dood is geen onderwerp waar je even gezellig voor gaat zitten met een kopje thee en koekje. Onze rollen van interviewer en geïnterviewde gaf ons juist die ruimte om daarover te praten.’

De film draait om Annemarie en hardlopen. Kun je daar iets meer over vertellen zonder alles weg te geven?

‘Zo’n twee jaar voor haar ziekte was Annemarie begonnen met hardlopen. Dat vond ik verbazingwekkend. We kenden elkaar sinds onze veertiende en sporten was nou niet bepaald een passie die we deelden. Op een gegeven moment gingen we wel samen naar steps in de sportschool. Na mijn eerste zwangerschap ben ik daarmee gestopt. Annemarie wilde niet alleen naar de stepsklas dus begon ze met hardlopen. Ik zag dat ze er enorm van opbloeide.

De documentaire is aanstaande maandag (17 oktober 2022) om 20.25 uur te zien op NPO2. Gemist? Na de uitzending kun je 'm hier terugkijken via NPO Start.

Het hele verhaal lees je in Runner's World nummer 8/2022, te bestellen zonder verzendkosten.

Barbara Kerkhof
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws