6 oefeningen voor beginners met een weerstandsband

Word sterk en stabiel met deze complete work out.

Slingert er een weerstandsband in je huis, maar weet je niet wat je ermee kan doen? Met deze eenvoudige work out werk je aan je kracht en stabiliteit. Weerstandsbanden: vaak zien we ze als de mindere versie van gewichten. Heb je geen plek of budget voor een set dumbells of ga je op reis, 'dan gebruik je maar een weerstandsband'. Dat is onterecht, want weerstandsbanden hebben zo hun eigen voordelen.

Voordelen van weerstandsbanden

Oefeningen met een weerstandsband zijn heel geschikt als je niet eerder aan krachttraining hebt gedaan. Ook als je blessures hebt of juist wilt voorkomen, zijn ze een uitkomst. Weerstandsbanden belasten je gewrichten namelijk in mindere mate dan traditionele gewichten kunnen doen.

Met een weerstandsband kun je gewicht toevoegen aan oefeningen waarbij het lastig is om een dumbell of kettlebell in te zetten. Tijdens de hele oefening voegen ze weerstand toe en de hoeveelheid weerstand neemt toe als de band meer op spanning komt te staan.

Welke weerstandsband is geschikt?

Er zijn smalle en brede weerstandsbanden, klein en groot, van flinterdun tot behoorlijk dik rubber. Meestal staat er een aanduiding op in kilogrammen. Hoe meer kilogram, hoe lastiger het is om het elastiek uit te rekken en hoe zwaarder je de oefening dus maakt. Voor deze workout heb je een lange weerstandsband nodig waar je helemaal in kunt staan (zie de video). We raden je een band aan van een medium gewicht, maar vind je de oefeningen veel te zwaar of juist te makkelijk, dan kun je de moeilijkheidsgraad aanpassen door een andere band te gebruiken.

Doel van deze oefeningen

Yusuf Jeffers, personal trainer en hardlooptrainer, ontwikkelde dit circuit met oefeningen voor mensen die nog weinig ervaring hebben met weerstandsbanden. Met de eerste drie oefeningen versterk je de spieren rondom de enkels, knieën en heupen. Dit gaat je helpen om blessures te voorkomen en het uithoudingsvermogen van je spieren te vergroten. De oefeningen daarna zullen bijdragen aan je snelheid en de kracht in je bovenlichaam. De unilaterale oefeningen, zoals de split-stance deadlift to row imiteren de loopbeweging.

Zo doe je deze work out

Voer elke oefening een minuut lang uit, rust tussendoor zo min mogelijk. Heb je ze alle zes gedaan? Houd 2 minuten pauze. Herhaal het hele circuit vervolgens nog twee keer, met twee minuten rust tussen de circuits.

1. Ankle Flexion and Extension

Ga zitten met je benen uitgestrekt. Wikkel de band om je rechtervoet en houd het andere uiteinde met beide handen vast. Til vervolgens je rechtervoet een paar centimeter van de vloer en beweeg je tenen naar je toe. Houd een paar tellen vol. Strek vervolgens je tenen van je af en houd dit een paar tellen vast. Flex en strek je voet zo een minuut lang. Doe deze oefening daarna met je linkervoet.

2. Lateral Walk

Doe de band achter je hoofd en ga erop staan, zodat je helemaal in de band staat. Zet je voeten op schouderbreedte. Houd de band op heuphoogte lichtjes vast, zodat hij niet wegglipt. Buig een beetje door je knieën en duw je heupen naar achteren, als je ondiep squat.

Nu zet je twee passen naar rechts en daarna twee passen naar links. Blijf dit herhalen op een rustig tempo en met passen die breed genoeg zijn om de weerstand van de band te voelen. Let op dat je je knieën naar buiten blijft duwen, ze mogen niet naar binnen vallen.

3. Good Morning

Je uitgangspositie is hetzelfde als bij de tweede oefening. Houd je rug recht en je knieën iets gebogen. Buig met je bovenlichaam naar voren door je billen naar achter te bewegen en te scharnieren vanuit je heupen. Houd je rug mooi vlak! Kom weer overeind door je voeten in de grond te duwen en je bilspieren aan te spannen.

4. Squat

De uitgangspositie is hetzelfde als bij de tweede en derde oefening. Buig door je knieën en breng je heupen naar achteren en beneden. Houd hierbij je borst omhoog en je schouders laag. Activeer je core, quadriceps en bilspieren. Zak zo diep als je lukt met een goede houding en duw vervolgens je voeten in de vloer om weer omhoog te komen.

5. Split-Stance Deadlift to Row

Houd de weerstandsband vast met in elke hand een uiteinde. Zet je linkervoet op het midden van de band. Zet je rechtervoet een klein pasje naar achteren, met je hiel van de grond. Buig je knieën een beetje, houd je rug recht.

Breng je billen naar achteren en scharnier vanuit je heupen naar voren tot je bovenlichaam parallel is aan de vloer. Terwijl je zo voorover staat, trek je de band richting je borst en beweeg je je schouderbladen naar elkaar toe. Strek je armen, activeer je bilspieren en duw je voeten in de vloer om weer overeind te komen. Herhaal dit een minuut en voer de oefening vervolgens een minuut lang uit met je linkervoet naar achter.

6. Push-Up

Plaats je handen in de uiteindes van de band en doe de band over je hoofd. Begin in een hoge plank met de band onder je handen. Houd je schouders boven de polsen en span je core aan, zodat je een rechte lijn vormt van je schouders-heupen-hielen. Activeer je billen en dijen, zodat je benen ook kaarsrecht blijven. Buig je ellebogen zodat je borst richting grond zakt en duw jezelf weer omhoog.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Oefeningen