De Good Morning oefening: voor een sterke rug én billen

En nee, deze oefening is niet alleen voor in de ochtend.

Sommige oefeningen krijgen gewoon te weinig positieve aandacht. Wij bij Runner's World zetten daarom deze oefening even in het zonnetje. Hij is namelijk onwijs multifunctioneel én snel uit te voeren: hij pakt je rug, billen en de gehele achterste keten mee en die heb je nou net nodig tijdens het hardlopen! Wij leggen uit hoe je 'm doet.

Hoe voer ik de Good Morning oefening uit?

Zet je voeten op ongeveer schouderbreedte en leg het gewicht op je schouders (of, als je er een kettlebell workout van maakt, voor je borst). Span je billen en buik aan, breng je billen naar achter en buig voorover. Je knieën zijn hierbij iets gebogen. Wanneer je een goede stretch in je hamstrings voelt, duw je je bekken naar voren om weer omhoog te komen. Doe 3 sets van ongeveer 8 herhalingen.

Welk gewicht moet ik pakken?

man die een kettlebell voor zijn borst houdt
PeopleImagesGetty Images

Qua gewicht hebben we één belangrijk advies. Ga niet te zwaar. Naast alle goede eigenschappen van deze oefening, kan 'ie ook veel kwaad wanneer je te zwaar gaat en een verkeerde beweging maakt. Een good morning kan snel veranderen in een verschrikkelijke morning wanneer je deze met te veel gewicht uitvoert. Zoek je limieten op, maar ga daar zeker niet overheen!

Welke spieren train ik?

De focus ligt tijdens de good morning oefening op je (onder)rug, billen en hamstrings. Naast deze spieren werken je bovenbenen, core spieren en zo’n beetje alle spieren in de posterior chain/achterste keten mee om je lijf te stabiliseren. Alsof dat nog niet genoeg is, werken je bovenrug en schouders ook nog mee om het gewicht op z’n plek te houden. Een echte full body oefening dus. Eentje die echt niet kan ontbreken in een gebalanceerd trainingsschema.

Dumbbells, barbells of kettlebels?

Hoewel de een zal claimen dat deze oefening toch écht met een barbell uitgevoerd moet worden, zal er ook wel iemand zijn die vindt dat je alleen dumbbells of kettlebells mag gebruiken. Laat je niet gek maken. Een good morning kan je op veel manieren uitvoeren. Dumbbells, barbells kettlebels, het kan allemaal. Doe gewoon wat jij het prettigst vind. Toch liever een andere oefening? Hier vind je nog meer oefeningen voor een legendarische benen training.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Oefeningen