Everzwijnen: zo gevaarlijk zijn ze voor hardlopers

Geniet op gepaste afstand van kleine wilde zwijntjes

jonge wilde zwijnen
Michal UlicnyGetty Images

Wilde zwijnen zijn de voorouders van ‘gewone’ varkens, maar ze zien er een stuk bedreigender uit met hun flinke slagtanden. Hoe gevaarlijk zijn everzwijnen voor hardlopers? Boswachter Jowien van der Vegte van Natuurmonumenten vertelt hoe jij veilig je rondjes door het bos kunt maken.

Everzwijnen, ook wel wilde zwijnen genoemd, komen vooral voor in Nationaal Park de Hoge Veluwe en in Nationaal Park de Meinweg (ten oosten van Roermond). Ze kunnen op meer plekken eten en beschutte plekjes vinden, waardoor ze ook wel op andere plekken in met name Gelderland, Noord-Brabant en Limburg leven.

Risico’s wilde zwijnen

Volwassen zwijnen zijn grote dieren, de mannetjes kunnen wel 120 kilogram wegen. Ze hebben scherpe tanden en bepaald geen vriendelijk imago. Wat zijn de risico’s voor mensen? Jowien van der Vegte: 'Zwijnen kunnen je omver lopen, je prikken met hun slagtanden of bijten. Ze zijn verrassend snel, je loopt ze er echt niet uit. Moeders met biggetjes zijn bezorgd en zullen hun jongen beschermen. De jongen zijn prachtig om te zien, met hun gestreepte vacht lijkt het alsof ze pyiamaatjes dragen. Maar geniet er van een afstand van.'

Deze zwijnen kunnen agressief zijn

Vooral gewonde dieren, moeders met kleintjes, maar ook everzwijnen die schrikken omdat jij ineens voorbij loopt middenin hun leefgebied, kunnen agressief reageren. Kom je zwijnen tegen dan moet je dus oppassen. Zet het niet op een sprinten, maar houd afstand en loop rustig bij ze vandaan.

Hoe groot is de kans dat je zwijnen ziet?

De kans dat je geconfronteerd wordt met een wild zwijn is klein. ‘Meestal zijn ze heel schuw. Vooral ’s nachts en in de schemering worden ze actief. Everzwijnen kennen het bos op hun duimpje, dus ze weten precies waar de drukke paden zijn waar regelmatig mensen voorbij komen. Die slaan ze liever over. Blijf daarom zelf altijd op het pad, dan heb je de minste kans om een zwijn tegen het lijf te lopen’, vertelt Van der Vegte.

Tips

  • Benader zwijnen nooit.
  • Voeder ze al helemaal niet en laat ook geen afval rondslingeren.
  • Blijf op de paden.
  • Loop rustig op grote afstand bij ze vandaan.
    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Training